5. Sicilië

Sicilië, in het Italiaans: Sicilia is een eiland dat eigenlijk een eigen land is maar het heeft de cultuur en taal het zelfde is.  Het eiland Sicilië ligt aan de linkerkant van Italië. Sicilië is het eiland van zon, zee, strand en van bouwwerken uit de Griekse Oudheid. De Grieken noemden het eiland Trinakria  dat betekent “het eiland met de drie punten”.

Het eiland is 25.710 km² groot en heeft 5.087.000 inwoners.(afgerond).

Nederland is 41.528 km² groot en heeft 16.669.112 inwoners.(in 2011).

De hoofdstad heet Palermo. (in het Siciliaans: Palermu).

De Grieken waren de eersten die Sicilië bewoonden en zij bouwden en stichtten de steden Catania, Messina en Siracusa aan de oostkust. In Siracusa zijn de meeste overblijfselen te zien van de Griekse beschaving. Tempels, theaters en andere monumenten. In het Dal van de Tempels bij Agrigento aan de zuidkust zijn de resten te zien van de Griekse stad Akragos die daar ooit was. Akragos was een mooie stad, tot de Romeinen in de 3de eeuw de Grieken verjoegen.

Messina is de aankomstplaats per boot voor toeristen die vanuit het zuiden van Italië oversteken. De zee tussen het vasteland en Sicilië is hier maar vijf kilometer breed. De Etna is de grootste nog werkende vulkaan van Europa. Een bezoek is vrij duur, maar zeker de moeite waard. Je mag alleen niet helemaal naar de top, dit is 3.323 meter hoog, omdat de vulkaan nog steeds dampen uitstoot en dat mensen kan vergiftigen.

Op Sicilië is een Middellandse Zeeklimaat met warme zomers en zachte regenrijke winters.

Leave a comment