1. Het land Italië

1.het land Italië

Italië ligt in het zuiden van Europa. In het noorden van de grens liggen Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. Het land is verdeeld in 20 provincies. In het oosten, westen en in het zuiden wordt Italië omringd door de Middellandse Zee. Het land is op de kaart gemakkelijk te herkennen, want het ziet eruit als een laars met een hoge hak. 

Italië heeft geen koning of koningin. Italië is een republiek en heeft dus een president. 

In Italië worden er drie talen gesproken: Italiaans, Frans en Duits, maar in hotels of vakantieparken meestal ook Engels, omdat de meeste buitenlanders niet zo goed Italiaans kunnen spreken. Want Italiaans is een moeilijke taal om te spreken. 

Italië bestaat ongeveer uit 80% uit heuvels en bergen, waarvan de meeste hoger zijn dan 700 meter. Het hoogste berggebied is het Monte Rosa, dit ligt op het Italiaanse en de Zwitserse grens, in het Alpengebied. De hoogste top is de Doufourspitze, hij is 4.643 meter hoog. Net over de grens met Frankrijk staat de grootste berg van Europa: De Mont Blanc van 4.807 meter hoog. De Alpen zijn ongeveer 60 miljoen jaar geleden ontstaan.

Het Alpengebied is 900 km lang en van 150 tot 220 km breed. Onder de Alpen is de Po vlakte waar vele meren liggen. een paar daarvan zijn bijvoorbeeld het Gardameer het Idromeer en het Lago Maggiore meer. Hieronder liggen belangrijke vakantieplekken, zoals de provincies Toscane en Umbrië. Het zuiden van Italië heeft een ruw, rotsachtig landschap. Italië staat ook in de top 10 van het Kwaliteit-van-leven index. 

Leave a comment