3. Beroemde gebouwen

Rome is de hoofdstad van Italië. En het is tegelijk ook de grootste stad van het land. Rome is een hele oude stad. Oorspronkelijk was ze gebouwd op zeven heuvels aan de rivier de Tiber, ongeveer 25 km van de zee. De oude Romeinen veroverde het grootste deel van Europa. Rome was de hoofdstad van hun wereldrijk. Je kunt nu nog enkele van hun oude monumenten zien, zoals het Colosseum.

 

1.Het Colosseum

In Italië zijn veel beroemde gebouwen: zoals het Colosseum. Er konden wel 50.000 toeschouwers in en dat is net zoveel als in de Amsterdam Arena. Het Colosseum was een stadion, waarin wedstrijden werden gespeeld. Er werden geen voetbalwedstrijden gespeeld, want dat bestond toen nog niet, maar wel paardenraces en gevechten. Dat vonden de Romeinen prachtig om te zien. In het Colosseum zaten de burgers, de keizer en de soldaten. De gevechten waren ervoor om de keizer een beetje te vermaken. In de arena vochten meestal gladiatoren. Deze mensen vochten op leven en dood tegen elkaar of tegen wilde dieren. (sommige denken dat hij door Obelix is gesloopt maar dat is niet zo).

 

 

2.De Sint Pieter basiliek

 

Een van de beroemdste gebouwen is de Sint Pieter basiliek. Dit is een hele grote kerk waar de paus woont. Deze kerk staat in Vaticaanstad. Dit is een eigen staatje dat ligt in de stad Rome. Vaticaanstad is een van de kleinste landen ter wereld met zelfs een eigen euromunt.

 

 

3.De toren van Pisa

De beroemde toren van Pisa is de vrijstaande klokkentoren bij de Duomo kathedraal in Pisa en is ongeveer 55 m hoog.  Het is jullie vast bekend dat hij scheef staat.  Deze toren is zo scheef gezakt, omdat hij op een niet al te stevige ondergrond is gebouwd.  De toren is ongeveer 4 meter in de grond gezakt, maar bouwers hebben de toren zo stabiel gemaakt dat het bezocht kan worden door mensen. Ze moeten dan 297 treden omhoog! Ze hebben veel gewicht aan de andere kant kunnen stoppen, zodat de toren niet nog verder scheef zou gaan staan of zelfs zou kunnen omvallen. De bouw van de eerste verdiepingen zijn begonnen op 9 augustus 1173. Het werk werd een paar keer stil gelegd omdat de inwoners van Pisa oorlog hadden met Florence en Genua. De toren van Pisa is nu dus al 839 jaar oud.

Leave a comment