7. Eilanden en vulkanen

Bij Italië hoort een aantal grote en kleine eilanden. De grootste zijn Sardinië en Sicilië. Sardinië is een bergachtig eiland waar ongeveer 2 miljoen mensen wonen. Sicilië is ongeveer even groot, maar heeft bijna drie keer zoveel inwoners. Op Sicilië ligt de hoogste vulkaan van Europa, de Etna. Een vulkaan is een berg waar af en toe gloeiend hete gesmolten rots ui het binnenste van de aarde stroomt. Die gesmolten steen heet lava. Vulkanen blijven soms jaren rustig, waarna er opeens weer een uitbarsting komt.

De Etna is 3323 meter hoog. De bewoners wonen onderaan de berg. De lavabodem, dat is goed met een laagje lava eroverheen, is erg vruchtbaar. De Siciliaanse boeren verbouwen er sinaasappels, citroenen, druiven en olijven op. Als de vulkaan begint te werken, hoor je gerommel en spuugt ze hoge fonteinen van vuur en as uit. Bij een uitbarsting komen stromen gloeiende lava naar beneden. De mensen in de omgeving maken dan dat ze weg komen.

De laatste uitbarsting van de Etna was op 5 januari 2012  5-1-2012. De Etna staat in de lijst ven ‘gevaarlijkste vulkanen’ . op die lijst staan 16 vulkanen en waaronder dus de Etna. er zijn rij 15.000 vulkanen op aarde!

De lijst van de  gevaarlijkste vulkanen:

1.         Avatsje-Korjakski                                        9.         Sakurajima

2.         Colima                                                            10.       Santa Maria

3.         Etna                                                                 11.        Santorini

4.         Galeras-Nariño                                           12.       Mount Taal

5.         Mauna Loa                                                   13.       EL Teinde

6.         Merapi                                                           14.       Ulawun

7.         Nyiragongo                                                 15.       Unzen

8.         Mount Rainier                                            16.       Vesuvius

Je ziet dat er op nummer 3 de Etna staat. Dat betekend dat de Etna op de nummer 3 van de meest gevaarlijkste vulkanen van de wereld staat!

Leave a comment